Gezonde leefstijl

LeusdenFit werkt met haar activiteiten aan een positief gezond leusden, maar dit doen we meer dan alleen een activiteitenagenda. We ondersteunen verschillende (nationale) initiatieven die een gezonde leefstijl bevorderen, zoals rookvrije (sport)verenigingen, 033opdefiets en de IkPas campagne. Zelf aandacht vragen voor een gezond initiatief? Neem contact op! 

Rookvrije Generatie

De sportvereniging is een belangrijke omgeving in het leven van een kind. Buiten wordt vaak nog in het zicht van kinderen gerookt, zoals langs de lijn. Zien roken, doet roken. Een rookvrij sportterrein geeft kinderen het goede voorbeeld, beschermt kinderen tegen de verleiding om te gaan roken en voorkomt het schadelijke meeroken.

Een rookvrije sportvereniging draagt bij aan een Rookvrije Generatie. Help je mee? Lees hier hoe je zelf kunt helpen en hoe je kunt helpen als bestuurslid van een sportvereniging of neem contact met de buurtsportcoach!

IkPas

Tijdens de LeusdenFit weken op 26 februari gaat de IkPas weer van start. 40 dagen lang zetten Leusden en Achterveld hun alcoholgebruik op pauze. Als je je inschrijft voor IkPas doen we er alles aan om je tijdens de 30 of 40 dagen, waarin je geen alcohol drinkt, zo goed mogelijk te begeleiden. Zo krijg je, als je aanmeldt voor IkPas, je eigen dashboard met een aantal handige functies:

  • De IkPas-coach: een persoonlijke vraagbaak, die je kunt inroepen als je vragen hebt over IkPas of als je bijvoorbeeld wat advies nodig hebt tijdens moeilijke momenten. De IkPas-coach staat voor je klaar!
  • Een forum waar je je ervaringen kunt uitwisselen met de andere deelnemers
  • Je eigen dagboek om je vorderingen en ervaringen in bij te houden
  • Badges die je kunt verdienen in allerlei situaties, zoals het weerstaan van alcohol tijdens een etentje of verjaardagsfeestje.
  • Unieke content die alleen beschikbaar is voor deelnemers, zoals lekkere alcoholvrije recepten, handige tips en nuttige weetjes.
  • De mogelijkheid om de contactfrequentie zelf in te stellen. Ontvang je graag wekelijks een nieuwsbrief, wil je dagelijks van ons horen of juist eens in de twee weken? Jij bepaalt!
  • Het grote voordeel van een eigen IkPas-account is dat we je kunnen steunen tijdens jouw uitdaging en dat je contact kunt maken met mede-IkPassers. Want een pauzeperiode beleef je samen.

Dit levert meedoen met IkPas jou op

We roepen natuurlijk niet zomaar wat als we het hebben over de voordelen van tijdelijk geen alcohol drinken. Tranzo, het wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn van de Universiteit Tilburg, doet al jaren onderzoek naar de effecten van niet-drinken onder de deelnemers van IkPas. En dat zijn er nogal wat:

Bewustwording van alcoholgebruik

Door tijdelijk geen alcohol te drinken merk je welke rol alcohol (vaak onbewust) in je leven speelt. 58% van de deelnemers is zich na IkPas meer bewust van hun alcoholgebruik en kiest bewuster óf, wannéér en hoevéél ze willen drinken in plaats van te handelen uit gewoonte.

Minder alcohol drinken

Door mee te doen aan IkPas drink je ook na de pauzeperiode structureel minder. Zes maanden na IkPas dronken deelnemers gemiddeld ruim 30% minder dan voor de pauzeperiode.

Beter slapen

Door tijdelijk geen alcohol te drinken slaap je beter. 55% van de deelnemers kan dat beamen. En ook deelnemers die in het verleden slaapdagboeken invulden, hadden die ervaring.

Lichamelijk fitter voelen

Door geen alcohol te drinken, voel je je fitter. Dit wordt door 62% van de deelnemers bevestigd. Een aantal deelnemers maakten bijvoorbeeld ook melding van persoonlijke toptijden bij hardlopen.

Mentaal fitter voelen

Ook mentaal heb je profijt van geen alcohol drinken. 63% van de deelnemers ervaart dit.

Beter 'nee' kunnen zeggen

Geen alcohol drinken is ook wennen voor je omgeving; je zult standvastig moeten zijn in het weigeren van ‘rondjes’. 64% kan na afloop van de pauzeperiode beter ‘nee’ zeggen tegen alcohol. Daarvoor hoeven ze niet perse de BOB te zijn!

Goed voorbeeld voor jongeren

Met een pauzeperiode stel je een voorbeeld aan jongeren. 50% van de deelnemers heeft het gevoel dat ook echt te hebben gedaan. Ook jongeren merken dit op, zo bleek uit ons onderzoek.

Doorbreken van gewoontegedrag

Meedoen met IkPas betekent je gewoontes doorbreken. Maar liefst 43,5% van de deelnemers heeft het gevoel dat ook echt te hebben gedaan. En als het met alcohol kan, dan kan het ook met chocolade. Maar dat is een weer een andere uitdaging…

Afvallen

32% van de deelnemers is na de actie van IkPas gewicht kwijtgeraakt. Voor menig deelnemer een belangrijke reden om ook na IkPas minder alcohol te drinken.

Geld besparen

Door geen alcohol te kopen, bespaart 55% van de deelnemers geld. En daar kun je weer andere leuke dingen van doen.

 

033opdefiets

LeusdenFit ondersteund ook 033opdefiets. Deze community is met het vraagstuk mobiliteit bezig en dat heeft niet één oplossing. Technologische verandering, patroondoorbrekend gedrag en duurzaamheid zijn allemaal factoren die van invloed zijn. Daarom is het belangrijk om met vernieuwingen in de aanpak te komen. Doordat ze onderzoekend en ontwerpend leren ontdekken ze welke oplossingen werken en daar ondersteund LeusdenFit graag bij.

Leusden Fietsstad 2020

Leusden is een fietsgemeente bij uitstek. Naar school of naar werk, voor een boodschap of als sport, inwoners gebruiken de fiets volop. Daarom doet Leusden mee aan de verkiezing Fietsstad 2020. Een landelijke verkiezing waarbij fietsers wordt gevraagd naar hun ervaring met het fietsen in onze gemeente. De verkiezing is inmiddels gesloten, de uitslag is op 28 februari 2020. Lees meer -->

Bike versus car challenge

Wat scheelt het? Ben je met de fiets of met de auto sneller, gezonder of slimmer? En waar liggen kansen voor verbetering? Op zaterdag 12 oktober vond in Leusden de Bike versus Car Challenge plaats. In vier etappes verkenden Leusdenaren wat de voor- en nadelen van de auto en de fiets zijn. Wethouder Wim Vos (verkeer en vervoer) gaf samen met Theo Meijer, ambassadeur van Leusden Fietsstad om 14.00 uur het startschot voor de eerste etappe van Theehuis Mon-Chouette naar zwembad De Octopus. Bij twee van de vier etappes kwam de fietser eerder aan dan de automobilist. Over de hele challenge was de fiets uiteindelijk sneller dan de auto. Lees meer -->

033opdefiets en de buurtsportcoaches bedanken fietsers op weg naar hun vereniging

“Ooo, wat zijn die mandarijnen lekker!” Tijdens de Fietsers Bedankt! actie op 22 mei in Leusden komen heel veel sporters op de fiets naar hun vereniging. En ze krijgen natuurlijk een gezond aardigheidje: 2 mandarijnen, een kaartje en een sticker voor op hun fiets.

033opdefiets werkt in haar acties samen met lokale partijen. De nieuwste actie van 033opdefiets werd mede georganiseerd door de BuurtSportCoaches van LeusdenFit, de gymnastiekvereniging Impala Leusden, de Korfbalclub Antilopen en de handbalclub LHVLeusden. De Groene Belevenis, centrum voor natuur, milieu en duurzaamheid besteedde er al aandacht aan in de Leusder Krant en de plaatselijke groenteboer De Goudreinet sponsorde een deel van de extra frisse mandarijnen. Twee studenten die een creatieve mediaopleiding volgen, legden de actie vast op de camera. Lees meer -->