LeusdenFit weken

De LeusdenFit weken staan weer voor de deur! Twee weken vol activiteiten die je helpen om (meer) te sporten en bewegen. Daarnaast ondersteunen we tijdens de LeusdenFit weken natuurlijk ook een gezonde leefstijl met verschillende campagnes zoals de Slaapoffline challenge en de IkPas weken! Dit doen we zeker niet alleen, maar in samenwerking met onze partners. Op deze pagina vind je alle info over de activiteiten en leefstijl campagnes tijdens deze weken. Klik op een activiteit om je direct in te schrijven of voor meer informatie. Toch nog vragen? Neem gerust contact op met één van de buurtsportcoaches

 

Activiteiten met de LeusdenFit weken!

LeusdenFit weken
11
feb.
 

Aangepast sporten

Leusden

Wandel-beweeg Fit

We wandelen 15 tot 20 minuten en daarna gaan we nog bewegen op maat in de zaal. Speciaal voor mensen die het bewegen willen opbouwen onder deskundige begeleiding.

Aanmelden / Info
LeusdenFit weken
18
feb.
 

Jongeren

Leusden

Bootcamp

Bootcamp is een workout die onder andere aan je kracht, conditie en coördinatie werkt en dat lekker in de buitenlucht! Vanuit Fort33 wordt een gratis Bootcamp gegeven door een professionele trainer!

Aanmelden / Info
LeusdenFit weken
22
feb.
 

Jongeren, Volwassenen

 

Troeptrimmen

Troeptrimmen (of plogging) is nieuw: hardlopen èn afval opruimen! Doe je mee? Kom dan naar de Groene Belevenis.

Aanmelden / Info
LeusdenFit weken
24
feb.
 

Kinderen

 

Straattoernooi 3vs3

Stoepranden, basketbal en voetbal op de parkeerplaats van de Bongerd/Kla4. Ben jij 6 t/m 12 jaar oud? Schrijf je dan nu in als team of alleen.

Aanmelden / Info
LeusdenFit weken
24
feb.
 

Jongeren, Volwassenen, 65 plus

Leusden

Line dance

Op de maandagmiddag in de voorjaarsvakantie is er line dance bij Fort33. Dans mee op de vrolijke Country muziek! Nog geen ervaring? Geen probleem!

Aanmelden / Info
LeusdenFit weken
25
feb.
 

Kinderen

Leusden

Sportinstuif bij De Korf voor 8-12 jaar

Op de dinsdagmiddag in de voorjaarsvakantie van 12.45 tot 14.15 is er een sportinstuif voor alle kinderen van 8 tot en met 12 jaar!

Aanmelden / Info
LeusdenFit weken
26
feb.
 

Kinderen, Aangepast sporten

Leusden

Speel maar raak!

Lekker bewegen en spelen voor kinderen met een beperking en een ouder/verzorger.

Aanmelden / Info
LeusdenFit weken
26
feb.
 

Jongeren, Aangepast sporten

Leusden

Beweeg maar raak 12+!

Lekker bewegen in de turnhal van Impala voor jongeren met een beperking.

Aanmelden / Info
LeusdenFit weken
26
feb.
 

65 plus, Aangepast sporten

Leusden

Stoepranden senioren

Bij mfc Atlas gaan we stoepranden met senioren. Kun je het nog? Ga even terug in de tijd!

Aanmelden / Info
LeusdenFit weken
26
feb.
 

Jongeren, Volwassenen, 65 plus, Aangepast sporten

Achterveld

Start IkPas

Drink 40 dagen geen alcohol en voel je fitter! Kom naar De Hessenkar in Achterveld voor de feestelijke start. Doe je mee?

Info
LeusdenFit weken
28
feb.
 

Kinderen

Leusden

Ouder en kind gym en papa-mama café

Schrijf je nu in voor de ouder en kind gym in de turnhal op vrijdag 28 februari. Aansluitend is er een papa en mama café.

Aanmelden / Info
LeusdenFit weken
27
feb.
 

Jongeren

Leusden

FIFA 20 Toernooi

Na het succes van het vorige toernooi komt tijdens de voorjaarsvakantie het FIFA toernooi terug bij Fort33! Wie wordt tijdens de LeusdenFit weken de nieuwe Koning FIFA?

Aanmelden / Info

LeusdenFit weken voor basisscholen

 

Tijdens de LeusdenFit week vinden er allemaal leuke, gezonde en sportieve activiteiten plaats op kinderopvangcentra, scholen, beweeggroepen, verzorgingstehuizen, sportverenigingen en in het bedrijfsleven. De activiteiten waar je met jouw school aan deel kan nemen vind je hieronder. Het is natuurlijk geweldig als alle scholen meedoen met de activiteiten en alle 2600 kinderen een week lang bewust zijn van een gezonde leefstijl. Op die manier willen we kinderen inspireren om zelf gezonde keuzes te maken. De volgende thema's komen aan bod op de scholen.

Waterdagen

Alle kinderen nemen een flesje water, Dopper of hun Leusdenfit waterzak mee naar school en mogen deze ook op tafel laten staan. Het is natuurlijk geweldig zijn als dit 5 dagen kan maar als dit 2 of 3 keer kan is dat natuurlijk ook prima!

Staand de les volgen

Het doel is om per klas totaal 30 minuten staand les te volgen deze week. Uit onderzoek is gebleken dat 12% van de kinderen meer betrokken is bij de les. Dat houdt in dat ze vaker hun hand opsteken en vaker meedoen in discussies. Een ander positief effect is dat de kinderen 15% meer calorieën verbranden. Kinderen met obesitas verbranden zelfs 25% meer calorieën.

De Fruit Challenge

Iedere dag neemt iedereen een ander stuk fruit mee. Bijvoorbeeld op maandag appel, dinsdag peer, woensdag banaan, donderdag kiwi en vrijdag komkommer. Dit is uiteraard voor alle kinderen iedere dag verschillend en de kinderen in de klas hoeven niet allemaal dezelfde fruitsoort mee te nemen. Mag wel!

Daily Mile

De Daily Mile is makkelijk op te zetten en leuk om te doen. Het is onze ervaring dat zelfs kinderen die niet graag meedoen met gym het leuk vinden om aan de Daily Mile deel te nemen. Je kan er voor kiezen om dit één keer te doen in de week, maar misschien willen jullie wel vaker? Lees ook onderstaande tips voor de Daily Mile!

Plezier voor iedereen. De kinderen hebben de vrijheid om in de frisse lucht met hun vrienden te rennen. Ze moeten weten dat het geen wedstrijd is – velen zullen rennen afwisselen met lopen, zeker in het begin.

Lekker naar buiten! Zie het weer als een aanwinst, niet als een drempel – kinderen reageren op de seizoenen. Jassen aan als het koud en nat is en truien uit als het warm is.

Een pas of rondje is zo gevonden. Een baan of pad met minimaal 5 – 10 rondjes werkt goed. Afhankelijk van de omstandigheden op school zijn meer rondjes ook goed.

Slechts 15 minuten. Vanaf het moment dat je de klas verlaat tot het moment dat iedereen weer terug is. Probeer elke dag naar buiten te gaan – dat is makkelijker voor de kinderen en zo profiteren zij maximaal.

Gewoon gaan! Een warming-up is niet nodig en speciale kleren ook niet. Ga gewoon naar buiten en starten maar.

Eigen baas! Laat kinderen de baas zijn over hun eigen Daily Mile. Ze kunnen kiezen om te rennen, wandelen of joggen – of een beetje van alle drie – maar moedig ze wel aan om een stukje te rennen.

Houd het eenvoudig! Houd het eenvoudig! Weersta de verleiding om het te ingewikkeld te maken, want juist in zijn eenvoud is dit concept succesvol en duurzaam.

 

SLAAPOFFLINE

SlaapofflineSlaap je met een smartphone op het nachtkastje? Dan ben je lang niet de enige. Er zijn miljarden mensen die de mobiele telefoon naast heb op het nachtkastje leggen. Daarbij zijn veel mensen geneigd om 's avonds toch nog even op het scherm te kijken. Inmiddels toont onderzoek van het RIVM (bron) en de Uva (bron) aan dat dit juist zorgt juist voor slapeloosheid en zelfs slaapstoornissen. Doe daarom mee de de SlaapOffline challenge en hou tijden de LeusdenFit weken van 17 februari tot en met 1 maart je smartphone uit de slaapkamer!

Slapen is belangijk!

Uit onderzoek van Gerard Kerkhof (Emeritus Hoogleraar aan de UvA) blijkt dat Nederlanders gemiddeld 7 uur slapen per nacht. Een derde van de Nederlanders haalt zelfs de kritische 6 uur slaap per nacht niet. Daar komt bij dat een verontrustend aantal mensen een slaapstoornis heeft en de effecten daarvan zijn groot. Op de korte termijn zijn de consequenties duidelijk: je gaat onderpresteren, je stemming is beneden peil, je bent slaperig, kunt je niet concentreren. En op de lange termijn kunnen slaapproblemen nog ingrijpendere gevolgen hebben. Dat kan variëren van een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en obesitas tot een verhoogd risico op alzheimer en depressies. En slechte slapers leven korter. 'We hebben het over een probleem van epidemische omvang.' (bron: Het Parool).

Blauw licht

De voornaamste reden dat telefoons en beeldschermen de slaap verstoren is dat het blauwe licht het hormoon melatonine afbreekt. Dit is het natuurlijke hormoon dat je slaap-waakritme regelt. Hierdoor voelen we ons overdag bijvoorbeeld niet de hele dag slaperig. Als het donker wordt neemt de productie van Melatonine toe, waardoor we ons slaperig voelen. Het blauwe licht in je smartphone, maar bijvoorbeeld ook in je tv, zorgt ervoor dat dit hormoon wordt afgebroken en je dus minder goed en minder diep in slaap valt. De gouden tip is simpel; doe je telefoon uit of laat hem in de keuken liggen! Als dit een te grote stap is (wij zijn de beroerdste niet) dan heb je op veel telefoons tegenwoordig een filter voor blauw licht, nachtstand of een app die dit blauwe licht filtert en juist rood licht gebruikt. Die apps zijn overigens ook gratis te downloaden!

Psychische gevolgen

Buiten dat je je hormoonhuishouding verstoord, heeft de smartphone bij veel mensen vaak een dwingende rol. Je scrolt nog even door het nieuws, bekijkt een mailtje over je afspraak van morgen of bent nog even jaloers op de vakantiefoto's van de zus van je nicht van je achterneef op Facebook. Het zijn allemaal prikkels die ervoor zorgen dat we gestrest raken en die stress heeft dat weer een grote invloed op de kwaliteit van je nachtrust.

De Slaapoffline challenge

Eigenlijk is die telefoon je slaapkamer uit dus best een goed idee. De stap om die permanent uit de slaapkamer te verbannen is misschien een te grote stap, maar de gewoonte kunnen we in ieder geval een keer doorbreken. Laat je mobiel 's avonds tijdens de LeusdenFit weken gewoon eens op de eetkamertafel liggen en pluk die oude wekker weer eens uit de kelder. Zet anders je wekker al wat eerder, je telefoon op vliegtuigstand en laat hem verder met rust, maar doe mee met de challenge! Als je toch echt even wil scrollen, doe dit dan met een blauw licht filter. Dat is namelijk simpelweg best goed voor je.

Deelnemende organisaties

 

033opdefiets

 

AFAS

 

ARAG

 

Beest bloemen en planten

 

Consignium

 

Gemeente Leusden

 

Lariks Zorg en Welzijn

 

SNO

IkPas

Tijdens de LeusdenFit weken op 26 februari gaat de IkPas weer van start. 40 dagen lang zetten Leusden en Achterveld hun alcoholgebruik op pauze. Als je je inschrijft voor IkPas doen we er alles aan om je tijdens de 30 of 40 dagen, waarin je geen alcohol drinkt, zo goed mogelijk te begeleiden. Zo krijg je, als je aanmeldt voor IkPas, je eigen dashboard met een aantal handige functies:

  • De IkPas-coach: een persoonlijke vraagbaak, die je kunt inroepen als je vragen hebt over IkPas of als je bijvoorbeeld wat advies nodig hebt tijdens moeilijke momenten. De IkPas-coach staat voor je klaar!
  • Een forum waar je je ervaringen kunt uitwisselen met de andere deelnemers
  • Je eigen dagboek om je vorderingen en ervaringen in bij te houden
  • Badges die je kunt verdienen in allerlei situaties, zoals het weerstaan van alcohol tijdens een etentje of verjaardagsfeestje.
  • Unieke content die alleen beschikbaar is voor deelnemers, zoals lekkere alcoholvrije recepten, handige tips en nuttige weetjes.
  • De mogelijkheid om de contactfrequentie zelf in te stellen. Ontvang je graag wekelijks een nieuwsbrief, wil je dagelijks van ons horen of juist eens in de twee weken? Jij bepaalt!
  • Het grote voordeel van een eigen IkPas-account is dat we je kunnen steunen tijdens jouw uitdaging en dat je contact kunt maken met mede-IkPassers. Want een pauzeperiode beleef je samen.

Schrijf je direct in!

Dit levert meedoen met IkPas jou op

We roepen natuurlijk niet zomaar wat als we het hebben over de voordelen van tijdelijk geen alcohol drinken. Tranzo, het wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn van de Universiteit Tilburg, doet al jaren onderzoek naar de effecten van niet-drinken onder de deelnemers van IkPas. En dat zijn er nogal wat:

Bewustwording van alcoholgebruik

Door tijdelijk geen alcohol te drinken merk je welke rol alcohol (vaak onbewust) in je leven speelt. 58% van de deelnemers is zich na IkPas meer bewust van hun alcoholgebruik en kiest bewuster óf, wannéér en hoevéél ze willen drinken in plaats van te handelen uit gewoonte.

Minder alcohol drinken

Door mee te doen aan IkPas drink je ook na de pauzeperiode structureel minder. Zes maanden na IkPas dronken deelnemers gemiddeld ruim 30% minder dan voor de pauzeperiode.

Beter slapen

Door tijdelijk geen alcohol te drinken slaap je beter. 55% van de deelnemers kan dat beamen. En ook deelnemers die in het verleden slaapdagboeken invulden, hadden die ervaring.

Lichamelijk fitter voelen

Door geen alcohol te drinken, voel je je fitter. Dit wordt door 62% van de deelnemers bevestigd. Een aantal deelnemers maakten bijvoorbeeld ook melding van persoonlijke toptijden bij hardlopen.

Mentaal fitter voelen

Ook mentaal heb je profijt van geen alcohol drinken. 63% van de deelnemers ervaart dit.

Beter 'nee' kunnen zeggen

Geen alcohol drinken is ook wennen voor je omgeving; je zult standvastig moeten zijn in het weigeren van ‘rondjes’. 64% kan na afloop van de pauzeperiode beter ‘nee’ zeggen tegen alcohol. Daarvoor hoeven ze niet perse de BOB te zijn!

Goed voorbeeld voor jongeren

Met een pauzeperiode stel je een voorbeeld aan jongeren. 50% van de deelnemers heeft het gevoel dat ook echt te hebben gedaan. Ook jongeren merken dit op, zo bleek uit ons onderzoek.

Doorbreken van gewoontegedrag

Meedoen met IkPas betekent je gewoontes doorbreken. Maar liefst 43,5% van de deelnemers heeft het gevoel dat ook echt te hebben gedaan. En als het met alcohol kan, dan kan het ook met chocolade. Maar dat is een weer een andere uitdaging…

Afvallen

32% van de deelnemers is na de actie van IkPas gewicht kwijtgeraakt. Voor menig deelnemer een belangrijke reden om ook na IkPas minder alcohol te drinken.

Geld besparen

Door geen alcohol te kopen, bespaart 55% van de deelnemers geld. En daar kun je weer andere leuke dingen van doen.